Putování vinicemi hlavního města Prahy
29.05.2025 | Navštivte pražské vinice, které budou otevřeny během víkendu 31. května - 1. června v rámci akce Pražské vinice 2025. Vyšehradská kapitula se do této akce každoročně zapojuje zpřístupněním kapitulní vinice na zahradě Nového děkanství, vstup na vinici je z ulice Soběslavova (4. vrata od rotundy sv. Martina, popř. od dětského hřiště).
Pořadatelem akce je Hlavní město Praha, návštěvníci během víkendu 31. května - 1. června 2025 mají možnost navštívit 19 vinic (Albertov, Baba, Grébovka, Jabloňka, Kelerka, Lysolajská, Máchalka, Modřanská, vinice NKP Vyšehrad, na Vítkově, Palata, Pod Vyšehradem, Salabka, Strahovského kláštera, sv. Kláry, Svatojánská, Svatováclavská, Vyšehradské kapituly a Zilvarovy vinice), obvykle od 10:00 do 17:00 hodin.
Bližší informace včetně mapky ke stažení najdete na webu PCT: www.prazskevinice.cz
Další doprovodný program na Vyšehradě: Pražské vinice - doprovodný program na Vyšehradě
V sobotu 31.5. v sále Purkrabství od 11:00 vyprávění Václava Žmolíka o jeho cestách za vínem a od 14:00 beseda s Radanou Vítkovou, šéfredaktorkou magazínu Víno&Styl, autorkou knihy Prahou za vínem.
Vinice Vyšehradské kapituly
Připomínkou vinic na Vyšehradě a v dalších lokalitách Vyšehradské kapituly je malá soukromá vinice na zahradě rezidence Nové děkanství. Byla založena v roce 2000 v rámci obnovy kapitulní zahrady. Zakládal ji vinař Antonín Tureček, který doporučil osázet vinici odrůdou Müller Thurgau a několika hlavami jiných odrůd jako je tradiční česká odrůda Rulandské modré a Modrý portugal.
Od roku 2012 o kapitulní vinici pečují vinaři Stanislav a Lukáš Rudolfský z Kutné Hory. Vinice byla v roce 2012 zrenovována, vedení bylo upraveno z původního vedení Vertiko, které bylo nevhodné z důvodu větší náchylnosti na choroby, protože lokalita je málo vzdušná, na rýnsko – hesenské střední a ocelové sloupky byly nahrazeny dubovými. Má 162 keře – 130 keřů odrůdy Müller Thurgau a 32 keře odrůdy Rulandské modré a Modrý Portugal.
Vinice je ošetřována systémem ekologického vinohradnictví s využitím biodynamických principů. K ošetřování se využívají bylinkové extrakty z kopřivy, přesličky, šalvěje, nebo fenyklový olej, na vinici to poté krásně voní. Hrozny se odváží ke zpracování do Kutné Hory, ve sklepích kláštera svaté Voršily se rodí Vyšehradské cuvée přírodními postupy. Mošt kvasí spontánně bez pomoci uměle vytvořených kvasinek a také bez řízeného kvašení, do vína se nepřidávají žádné cizorodé látky, které by kazily jeho autenticitu a originalitu.
Roční produkce je 150 – 300 lahví vína pod označením Vyšehradské cuvée. Víno slouží pro propagační účely Vyšehradské kapituly, láhve jsou číslovány.
Vinice je přístupná z ulice Soběslavova (4. vrata od rotundy sv. Martina, popř. od dětského hřiště).