Představitelé kapituly v Římě ve dnech 17. – 19.2.2012

 20.02.2012 |

Pražský arcibiskup Dominik Duka OP v sobotu 18. února 2012 v bazilice sv. Petra při dopoledním zasedání konzistoře kardinálů převzal z rukou papeže Benedikta XVI. kardinálský biret. Přítomno bylo také několik stovek poutníků z České republiky. Za Vyšehradskou kapitulu byl přítomný probošt Mons. Anton Otte a děkan Mons. Tomáš Holub.

Pro české poutníky sloužil nově jmenovaný kardinál mši svatou spolu s dalšími duchovními v sobotu od 15.00 hodin v chrámu sv. Řehoře VII. na Via del Cottolengo v sousedství Vatikánu. Přítomní byli i kard. Miloskav Vlk, biskupové J. Vokál, V. Malý a J.Kajnek a další duchovní.

V podvečerních hodinách noví kardinálové v prostorách audienční haly přijímali gratulace svých přátel, spolupracovníků a dalších věřících, kteří je do Říma doprovázejí (tzv. „visite di cortesia“).

Vyšehradský probošt Mons. Anton Otte a zároveň i představitel sdružení Ackermann – Gemeinde (SAG) v blahopřál kardinálovi D. Dukovi a kard. Rainerovi Woelki z Berlína spolu s představiteli německého sdružení SAG Martinem Kastlerem, poslancem Evropského parlamentu a Mathiasem Dörrem s chotí. Setkali se také s kard. Miloslavem Vlkem, s kard. Joachimem Meisnerem, arcibiskupem z Kolína n. Rýnem a dalšími významnými hosty.

V sobotu večer v českém poutním domě Velehrad se konala slavnostní recepce pořádaná ministrem zahraničních věcí ČR Karlem Schwarzenbergem. Mons. Otte a Mons. Holub se zde setkali s přítomnými kardinály Giovannim Coppou, Mil. Vlkem, biskupy a duchovními a dalšími významnými návštěvníky.

V neděli 19. února papež Benedikt XVI. spolu s novými kardinály od 9.30 hodin celebroval mši svatou v bazilice sv. Petra, které se opět zúčastnili stovky českých poutníků a duchovních.

Vyšehradský probošt Mons. Anton Otte sloužil v pátek, 17.2. mši svatou spolu s kard. Joachimem Meisnerem v sídle procura generale sester Pallottine. Navštívil chrámy ve čtvrti Trastevere S. Pietro in Montorio, baziliku S. Maria in Trastevere ( odkud dle jedné z Vyšehradských pověstí a legend odnesl čert kamenný sloup na Vyšehrad ) a kostel sv. Ceciclie.

Dále byl pozván rektorem kněžské koleje a hospice „Anima“ Franzem X. Brandmayerem na prohlídku nově rekonstruovaného kostela S. Maria dell´ Anima a koleje v sousedství náměstí Navona.

Fotografie : Karel Lojka (38) a Michal Růžička (3)

gallery