Představení knihy „Dějiny notářství v českých zemích“, odhalení pamětní desky M. Jindřicha z Isernie a pietní akt ke 100. výročí úmrtí Antonína rytíře Randy na Vyšehradě dne 6.10.2014

 06.10.2014 |

Dne 6. října 2014 se ve Vratislavově sále Nového děkanství Královské kolegiátní kapituly sv. Petra a Pavla na Vyšehradě se konalo slavnostní představení nové knihy „Dějiny notářství v českých zemích“ , kterou napsal JUDr. PhDr. Stanislav Balík s kolektivem autorů.

V knize je také uvedena činnost dvou významných vyšehradských kanovníků Magistra Jindřicha z Isernie ( který vedl notářskou školu na Vyšehradě), protonotáře krále Přemysla Otakara II. a sv. Jana Nepomuckého. Slavnostního představení se zúčastnili autoři knihy, představitelé Notářské komory České republiky v čele s prezidentem JUDr. Martinem Foukalem, prezident Světové unie notářství (CNUI) Dr.Senghor ze Senegalu, prezident Evropské notářské unie, prezidenti Notářské komory Rakouska a Německa, prorektor University Karlovy Prof.JUDr. Aleš Gerloch, předseda Ústavního soudu JUDr. Pavel Rychetský, probošt Vyšehradské kapituly Mons. Anton Otte , ředitel NKP Ing. František Stádník a další hosté z řad právníků, notářů a představitelů vědecké a kulturní veřejnosti.

V 15 hodin se u hradební zdi proti Starému probošství shromáždili účastníci z představení knihy „Dějiny notářství“ a členové Společnosti Vyšehrad u zahalené pamětní desky Magistra Jindřicha z Isernie, vyšehradského kanovníka a protonotáře českého krále Přemysla Otakara II., který v těchto místech v roce 1270 vedl první notářskou školu v Čechách. O významu M. Jindřicha z Isernie a Vyšehradské notářské škole promluvil JUDr. Jan Kotous, který byl také autorem obsažné studie o tomto kanovníkovi v Právněhistorických studiích č.73/2013 a v časopise Notářské komory Ad Notam č.2/2013 a inicioval vznik a ideový návrh pamětní desky.

Za zvuku zvonů z baziliky sv. Petra a Pavla pak desku odhalili prezident Notářské komory české republiky JUDr. Martin Foukal a probošt Vyšehradské kapituly Mons. Anton Otte. Pamětní desku z pískovce podle kresebného návrhu Karla Lojky zhotovil kameník Václav Svoboda.

V 16 hodin se na Vyšehradském hřbitově u hrobky Antonína rytíře Randy (1834 – 1914), významného českého právníka, konal pietní akt ke stému výročí od jeho úmrtí. V úvodu promluvil JUDr. Antonín Mokrý, předseda pražského sdružení Jednoty českých právníků. O významu a osobě Antonína rytíře Randy promluvil za sdružení JČP JUDr. Jan Kotous. Pietní akt ukončil promluvou a modlitbou vyšehradský probošt Mons. Anton Otte. Cestou hřbitovem se přítomní zastavili u hrobu prvního českého ombudsmana JUDr. Otakara Motejla (1932-2010) a položili na jeho hrob květiny.

Potom byli přítomní hosté pozváni do Vratislavova sálu Nového děkanství Vyšehradské kapituly na malé občerstvení a autoři zájemcům podepisovali knihu „Dějiny notářství v Českých zemích“.

Fotografie : Karel Lojka a Michal Tvrdík

gallery