Mše svatá v bazilice sv. Petra a Pavla u příležitosti dvoustého výročí narození probošta Václava Štulce 20.12.2014.

 20.12.2014 |

Dne 20.12.2014 byla v bazilice sv. apoštolů Petra a Pavla na Vyšehradě sloužena mše svatá u příležitosti dvoustého výročí narození probošta Václava Štulce.

Mši svaté předsedal probošt Vyšehradské kapituly Mons. Anton Otte. V úvodu mše seznámil přítomné s životem, dílem a významem pro kapitulu probošta V. Štulce. Slova svatého evangelia podle Lukáše přednesl P. Jan Kotas, vyšehradský kanovník.  V promluvě přednesl někdejší jubilantovo kázání z 2. poloviny 19. století Mons. Aleš Opatrný, kanovník kapituly.

Po skončení bohoslužby se přítomní odebrali k pomníku Václava Štulce ve vyšehradském parku u Nového probošství, kde se konalo vzpomínkové zastavení, byly přečteny Štulcovy verše a konala se modlitba za jubilanta. Probošt Anton Otte položil u pomníku svazek květin a poděkoval jménem kapituly všem institucím, úřadům a restaurátorům, kteří se zasloužili o obnovu a restauraci Štulcova pomníku a nedaleké jezdecké  sochy sv. Václava. Na závěr byl zazpíván chorál Svatý Václave.

Hranolový podstavec pomníku je zhotoven z pískovcových barvených kvádrů s dekorem novogotického tvarosloví. Na podstavci je umístěna polopostava probošta Václava Štulce, v rukou se svazkem listin. Autorem bronzové realistické busty je sochař Štěpán Zálešák. Na čelní straně podstavce je nápis : „Proboštu Václavu Štulcovi / křísiteli zašlé slávy Vyšehradu / věnoval probošt Mikuláš Karlach / 1910″, na zadní straně je nápis : “ Hic decus nomenque Tuum / laudesque manebunt / Horac“. Pomník byl v roce 1971 restaurován, znovu byl restaurován na podzim roku 2014.  Je ve správě Galerie hlavního města Prahy.

Ve Vratislavově sále se potom konalo přátelské setkání účastníků mše a vzpomínkového zastavení s představiteli vyšehradské kapituly. Mladý talentovaný pianista Filip Martinka zahrál na klavír Bachovo preludium.

 fotografie : Karel Lojka

gallery